Zima, zima i prawie po zimie. Zamiast śniegu, mamy deszcz, ciepłe dni zbliżają się wielkimi krokami, a ja znalazłam zdjęcia z czasów zamierzchłych gdy jeszcze mieszkało się po studencku. A zdjęcia są z babeczkami czekoladowymi gdzie bazą jest mleko kokosowe i kakao, a wierzch zdobią mięciutkie pianki i wiórki kokosowe. Zapraszam Was do spróbowania kotków na dachu.
Składniki:
- 150 g masła
- 300 g drobnego cukru
- 3 jajka roztrzepane
- 250 ml mleka kokosowego
- 225 mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g kakao
Uwaga: jeśli zapragniesz babeczek o bardziej kokosowym smaku, nie dodawaj kakao, zastąp go większą ilością mąki i odrobiną aromatu kokosowego. (Na zdjęciach babeczki z i bez kakao)
do dekoracji:
- pianki marshmallow
- grubo siekana deserowa czekolada
- orzechy włoskie- opcjonalnie
- pół tabliczki rozpuszczonej mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Ucieraj w misce masło z cukrem, aż powstanie miękka, kremowa masa. Dodaj jajka oraz mleko kokosowe. Dosyp mąkę, sól, sodę oraz kakao i dobrze wymieszaj.
Wypełnij masą papilotki.
Piec: 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu babeczek, pora na ich dekorację. Maczamy babeczki w miseczce z roztopioną czekoladą, a następnie posypujemy je wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układamy pianki i kawałki czekolady deserowej, Możemy dodać również orzechy włoskie.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz