Kontakt

piątek, 13 lutego 2015

Pavlova



Składniki:
( na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm)

  • białka z 4 jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego
  • 2-3 garście mrożonych wiśni
  • 100 g serka mascarpone
  • odrobina cukru pudru- opcjonalnie
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 100 g bitej śmietany 30%
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • odrobina miodu
Przygotowanie:

Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Przygotowaną masę układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odrysować koło wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Lub 2 małe około 13-14 cm. Jeśli zrobimy koło o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli koło będzie mniejsze będzie wyższa i będzie się lepiej prezentować.

Piec: 30 minut w 120 stopniach, następnie zmniejszyć gaz do 100 stopi i piec jeszcze 2 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, nie otwierając go pozwolić bezie wystygnąć (należy uważać na temperaturę ponieważ każdy piekarnik jest inny a beza jest bardzo delikatna i bardzo łatwo ją przypalić, jeśli przez pierwsze 30 minut zauważysz ze beza brązowieje, natychmiast obniż temperaturę. Beza ma wyjść jasna, biaława nie brązowa.To jest oznaka że beza się przypaliła i będzie sucha w środku. 

Pavlova najlepiej suszyć przez całą noc w wyłączonym piekarniku, ale po kilku godzinach po wyjęciu z piekarnika też jest pyszna. Podawać ostudzoną. Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone na gładką masę, dodać kilka kropelek ekstraktu z wanilii i opcjonalnie cukier puder.

Wiśnie odmrozić dodać odrobinę miodu. Gdy wiśnie zmiękną odstawić do ostudzenia.

Ostudzoną bezę podajemy z białą poduszeczką i wiśniami, polewamy sosem wiśniowym i dekorujemy gałązkami świeżej mięty

Smacznego :)














banerek na Walentynki.jpg

Wpis dodaje do akcji 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz