Składniki:
( na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm)
- białka z 4 jajek
- 250 g drobnego cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
- 2-3 garście mrożonych wiśni
- 100 g serka mascarpone
- odrobina cukru pudru- opcjonalnie
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 100 g bitej śmietany 30%
- kilka gałązek świeżej mięty
- odrobina miodu
Przygotowanie:
Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Przygotowaną masę układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odrysować koło wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Lub 2 małe około 13-14 cm. Jeśli zrobimy koło o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli koło będzie mniejsze będzie wyższa i będzie się lepiej prezentować.
Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Przygotowaną masę układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odrysować koło wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Lub 2 małe około 13-14 cm. Jeśli zrobimy koło o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli koło będzie mniejsze będzie wyższa i będzie się lepiej prezentować.
Piec: 30 minut w 120 stopniach, następnie zmniejszyć gaz do 100 stopi i piec jeszcze 2 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, nie otwierając go pozwolić bezie wystygnąć (należy uważać na temperaturę ponieważ każdy piekarnik jest inny a beza jest bardzo delikatna i bardzo łatwo ją przypalić, jeśli przez pierwsze 30 minut zauważysz ze beza brązowieje, natychmiast obniż temperaturę. Beza ma wyjść jasna, biaława nie brązowa.To jest oznaka że beza się przypaliła i będzie sucha w środku.
Pavlova najlepiej suszyć przez całą noc w wyłączonym piekarniku, ale po kilku godzinach po wyjęciu z piekarnika też jest pyszna. Podawać ostudzoną. Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone na gładką masę, dodać kilka kropelek ekstraktu z wanilii i opcjonalnie cukier puder.
Wiśnie odmrozić dodać odrobinę miodu. Gdy wiśnie zmiękną odstawić do ostudzenia.
Wiśnie odmrozić dodać odrobinę miodu. Gdy wiśnie zmiękną odstawić do ostudzenia.
Ostudzoną bezę podajemy z białą poduszeczką i wiśniami, polewamy sosem wiśniowym i dekorujemy gałązkami świeżej mięty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz