Kontakt

wtorek, 17 lutego 2015

Kurczak w sosie rozmarynowo-cytrynowym z zapiekanymi warzywami



Składniki:
(na 2 porcje)

  • 1 cała pierś z kurczaka
  • 500 g ziemniaków
  • 1 mały bakłażan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobinka miodu
  • 2 łyżeczki whisky
  • 2 całe główki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 5 g masła
  • świeży rozmaryn
  • oliwa z oliwek
dekoracja:

liście świeżej bazylii

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki na grubość około 4-5 mm. Natrzeć je solą i pieprzem  z obu stron. Bakłażana pokroić na plastry o grubości 3-4 mm również natrzeć solą i pieprzem po obu stronach. Ziemniaki i bakłażana położyć na blasze i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika Po 15-20 minutach wyjąć bakłażana i położyć na blasze całą główkę czosnku. W tym czasie skroplić ziemniaki odrobiną oliwy z oliwek (my użyliśmy oliwy z oliwek peperoncino z pieprzem różanym, rozmarynem i liściem laurowym, nadała ona dodatkowy aromat). Czosnek trzymać w piekarniku 15-20 minut aż zmięknie (nie należy długo trzymać czosnku w piekarniku, przegrzany pod wpływem temperatury i ciśnienia wewnątrz łuski wybucha na ścianki piekarnika). Pozostawiamy same ziemniaki do momentu aż się zarumienią i zmiękną.

Uwaga:  W zależności od piekarnika, grubości pokrojonych warzyw- ziemniaczki mogą piec się od 30 minut do 1,5 godziny. Jeśli chcemy trochę przyspieszyć zawsze możemy użyć patelni grillowej bądź pokroić ziemniaczki na cieńsze plasterki.



Masło rozpuścić na patelni dołożyć rozmaryn i podlać 2 łyżeczkami whisky, dodać sok z cytryny, odrobinę miodu. Zamieszać i odczekać moment aż smaki się połączą, nie gotować podgrzewać na małym ogniu. 
 Dodać do sosu pokrojonego na małe paseczki (kawałki) kurczaka.  Dusić  kurczaka po kilku momentach duszenia dodać bakłażana pokrojonego na mniejsze kawałeczki, uważając by kurczak się nie zesechł.  Dusić aż kurczak będzie gotowy uważając by był nadal soczysty i miękki.


Ziemniaczki wykładać na talerz, położyć na nie sos z kurczakiem i bakłażanem Po środku położyć główkę z pieczonym czosnkiem. Smarować nim kurczaka i ziemniaczki podczas jedzenia. Udekorować świeżą bazylią.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz