Kontakt

środa, 28 stycznia 2015

Batonik żurawinowo-orzechowy

Dziś na talerzu żurawina. Chociaż żurawina rośnie w Polsce, nie cieszy się u nas zbyt dużym zainteresowaniem, a szkoda. Ma ona wiele właściwości przeciwnowotworowych. Wspomaga również walkę z otyłością i jest nieodzownym pomocnikiem przy zapaleniu nerek.

Szklanka jagód żurawiny dostarcza:


  • 3,2 g błonnika
  • 30 mg witaminy C
  • witaminę B1 oraz B2
  • sole mineralne między innymi: fosfor, miedź, wapń, jod, kwas cytrynowy i jabłkowy

Żurawina długo utrzymuje świeżość. Po zerwaniu przechowa się ją w lodówce do 6 tygodni, w zamrażalniku nawet rok. Jest to zasługą kwasu benzoesowego, który jest naturalnym konserwantem.

Żurawina obniża ryzyko zawałów serca, zapobiega niektórym nowotworom. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Zalecana się przy chorobach związanych z wrzodami, chorobami układu moczowego, ale również powinno się ją spożywać na zdrowe i mocne tętnice.
Regularne picie soku żurawinowego pozwala zapobiec powstaniu kamieni nerkowych.

Może i nie miło wspominać przed podaniem pysznego przepisu o chorobach. Ale pamiętajmy, że lepiej wiedzieć co można zrobić by zdrowo i dobrze się odżywiać, bo w dobie fast foodów nikt nie zadba o nas tak dobrze jak my sami. Sprawdzajmy więc ulotki na opakowaniach w sklepie i wybierajmy tylko te produkty które mają wartościowe składniki.

Dzisiaj żurawina jest w parze z orzechem włoskim i cynamonem któreż to są bardzo mocnymi afrodyzjakami. Zbliżają się Walentynki, a że od choroby do miłości- podobno największej wirusowej choroby świata jest niedaleka droga, zapraszamy do sprawdzenia na własnej skórze co wyjdzie z tego połączenia. 

A oto przepis na chrupiącą przekąskę z żurawiną:





Składniki:


  • 2 szklanki pokruszonych krakersów
  • 8 łyżek roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 szklanki suszonych żurawin namoczonych w rumie (bądź innym alkoholu)
  • 1 i 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich- grubo siekanych
  • 3/4 szklanki syropu (cukier-woda 1:1)

Przygotowanie:

Pokruszone krakersy zmiksować z masłem i cukrem na jednolitą masę. Wylepiamy nią blaszkę o wymiarach 30 na 20 cm. Blaszkę należy posmarować tłuszczem. Mąkę mieszamy z cynamonem i żurawinami, dodajemy orzechy- grubo siekane i zalewamy wszystko syropem, delikatnie mieszamy.
Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni. Kroimy na równe niewielkie porcje dopiero po ostudzeniu.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz