Szklanka jagód żurawiny dostarcza:
- 3,2 g błonnika
- 30 mg witaminy C
- witaminę B1 oraz B2
- sole mineralne między innymi: fosfor, miedź, wapń, jod, kwas cytrynowy i jabłkowy
Żurawina długo utrzymuje świeżość. Po zerwaniu przechowa się ją w lodówce do 6 tygodni, w zamrażalniku nawet rok. Jest to zasługą kwasu benzoesowego, który jest naturalnym konserwantem.
Żurawina obniża ryzyko zawałów serca, zapobiega niektórym nowotworom. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Zalecana się przy chorobach związanych z wrzodami, chorobami układu moczowego, ale również powinno się ją spożywać na zdrowe i mocne tętnice.
Regularne picie soku żurawinowego pozwala zapobiec powstaniu kamieni nerkowych.
Może i nie miło wspominać przed podaniem pysznego przepisu o chorobach. Ale pamiętajmy, że lepiej wiedzieć co można zrobić by zdrowo i dobrze się odżywiać, bo w dobie fast foodów nikt nie zadba o nas tak dobrze jak my sami. Sprawdzajmy więc ulotki na opakowaniach w sklepie i wybierajmy tylko te produkty które mają wartościowe składniki.
Dzisiaj żurawina jest w parze z orzechem włoskim i cynamonem któreż to są bardzo mocnymi afrodyzjakami. Zbliżają się Walentynki, a że od choroby do miłości- podobno największej wirusowej choroby świata jest niedaleka droga, zapraszamy do sprawdzenia na własnej skórze co wyjdzie z tego połączenia.
Dzisiaj żurawina jest w parze z orzechem włoskim i cynamonem któreż to są bardzo mocnymi afrodyzjakami. Zbliżają się Walentynki, a że od choroby do miłości- podobno największej wirusowej choroby świata jest niedaleka droga, zapraszamy do sprawdzenia na własnej skórze co wyjdzie z tego połączenia.
A oto przepis na chrupiącą przekąskę z żurawiną:
Składniki:
- 2 szklanki pokruszonych krakersów
- 8 łyżek roztopionego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 szklanki suszonych żurawin namoczonych w rumie (bądź innym alkoholu)
- 1 i 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich- grubo siekanych
- 3/4 szklanki syropu (cukier-woda 1:1)
Przygotowanie:
Pokruszone krakersy zmiksować z masłem i cukrem na jednolitą masę. Wylepiamy nią blaszkę o wymiarach 30 na 20 cm. Blaszkę należy posmarować tłuszczem. Mąkę mieszamy z cynamonem i żurawinami, dodajemy orzechy- grubo siekane i zalewamy wszystko syropem, delikatnie mieszamy.
Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni. Kroimy na równe niewielkie porcje dopiero po ostudzeniu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz