Kontakt

czwartek, 4 czerwca 2015

Zupa truskawkowa z Farfallami czekoladowymi



Pyszna zupa na chłodne dni z czekoladowymi kokardkami. Wygląda ślicznie i jest szybka w przygotowaniu, a do tego jest swoistą bombą witaminową. Jest doskonała dla większych i mniejszych łasuchów, Do dzieła, gotujemy :)

Składniki:
(na 2-3 porcje)

Farfalle czekoladowe:

  • 250 g mąki żytniej
  • 2 jajka
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina soli
  • 30-40 g gorzkiej czekolady marki Goplana
  • 10 ml mleka
Gotowanie:
  • pół litra wody
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżki brązowego cukru- opcjonalnie białego

Zupa truskawkowa:
  • pół kilograma świeżych, dojrzałych, słodkich truskawek np. odmiana Zenga
  • 220 ml gęstego jogurtu naturalnego
Dodatkowo potrzebne będą:
  • blender bądź blender ręczny
  • misa o wysokich ściankach
  • garnuszek do gotowania makaronu
  • łyżka do wyjmowania makaronu
Dekoracja:
  • kleksy z jogurtu naturalnego gęstego
  • plasterki truskawki
  • wiórki czekolady gorzkiej Goplany
  • czekoladowe farfalle
Przygotowanie:

1. Blat oprószyć obficie mąką
2. Przesiać mąkę ze szczyptą soli, formując kopiec  z wgłębieniem  na środku, do którego należy dodać jajka  i oliwę z oliwek oraz rozpuszczoną z odrobiną mleka czekoladę
3. Widelcem lub dłonią stopniowo wyrabiać ciasto,aż do połączenia się składników. Energicznie wyrabiać przez około 5-10 minut
4. Rozwałkować na cienko, około 0,5 milimetra. Kroić w grube, długie wstążki, a następnie w prostokąciki wymiary około 2 na 3 cm bądź 2,5 na 3,5 cm
5. Z prostokącików tworzyć kokardki ściskając palcem wskazującym i kciukiem prostokąciki  wzdłuż szerszych boków w połowie tak by się skleiły dokładnie i utworzyły kokardkę.
5.  Odstawić na około 10-25 minut by makaron troszkę podsechł.
6. Makaron można ususzyć i spożyć innego dnia

Gotować: 

1. w wodzie z dodatkiem cukru i odrobiny soli

  • świeży makaron: 2-5 minut w zależności od grubości
  • suszony makaron: 10-12 minut
Makaron odcedzić i ciepły układać na talerzach by delikatnie ostygł.

Zupa:

1. Zblendować dokładnie jogurt z truskawkami- na gładko.
2. Nakładać do talerzy/miseczek


Dekorować:

Kleksem jogurty naturalnego gęstego, truskawkami, wiórkami czekolady gorzkiej, oraz układać makaron czekoladowy na wierzch by przystroił całość.

Podawać schłodzone


Smacznego :)









Przepis bierze udział w akcji:


Z czekoladową nutą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz