Pyszna zupa na chłodne dni z czekoladowymi kokardkami. Wygląda ślicznie i jest szybka w przygotowaniu, a do tego jest swoistą bombą witaminową. Jest doskonała dla większych i mniejszych łasuchów, Do dzieła, gotujemy :)
Składniki:
(na 2-3 porcje)
Farfalle czekoladowe:
- 250 g mąki żytniej
- 2 jajka
- pół łyżki oliwy z oliwek
- odrobina soli
- 30-40 g gorzkiej czekolady marki Goplana
- 10 ml mleka
Gotowanie:
- pół litra wody
- mała szczypta soli
- 2 łyżki brązowego cukru- opcjonalnie białego
Zupa truskawkowa:
- pół kilograma świeżych, dojrzałych, słodkich truskawek np. odmiana Zenga
- 220 ml gęstego jogurtu naturalnego
Dodatkowo potrzebne będą:
- blender bądź blender ręczny
- misa o wysokich ściankach
- garnuszek do gotowania makaronu
- łyżka do wyjmowania makaronu
Dekoracja:
- kleksy z jogurtu naturalnego gęstego
- plasterki truskawki
- wiórki czekolady gorzkiej Goplany
- czekoladowe farfalle
Przygotowanie:
1. Blat oprószyć obficie mąką
2. Przesiać mąkę ze szczyptą soli, formując kopiec z wgłębieniem na środku, do którego należy dodać jajka i oliwę z oliwek oraz rozpuszczoną z odrobiną mleka czekoladę
3. Widelcem lub dłonią stopniowo wyrabiać ciasto,aż do połączenia się składników. Energicznie wyrabiać przez około 5-10 minut
4. Rozwałkować na cienko, około 0,5 milimetra. Kroić w grube, długie wstążki, a następnie w prostokąciki wymiary około 2 na 3 cm bądź 2,5 na 3,5 cm
3. Widelcem lub dłonią stopniowo wyrabiać ciasto,aż do połączenia się składników. Energicznie wyrabiać przez około 5-10 minut
4. Rozwałkować na cienko, około 0,5 milimetra. Kroić w grube, długie wstążki, a następnie w prostokąciki wymiary około 2 na 3 cm bądź 2,5 na 3,5 cm
5. Z prostokącików tworzyć kokardki ściskając palcem wskazującym i kciukiem prostokąciki wzdłuż szerszych boków w połowie tak by się skleiły dokładnie i utworzyły kokardkę.
5. Odstawić na około 10-25 minut by makaron troszkę podsechł.
6. Makaron można ususzyć i spożyć innego dnia
5. Odstawić na około 10-25 minut by makaron troszkę podsechł.
6. Makaron można ususzyć i spożyć innego dnia
Gotować:
1. w wodzie z dodatkiem cukru i odrobiny soli
- świeży makaron: 2-5 minut w zależności od grubości
- suszony makaron: 10-12 minut
Makaron odcedzić i ciepły układać na talerzach by delikatnie ostygł.
Zupa:
1. Zblendować dokładnie jogurt z truskawkami- na gładko.
2. Nakładać do talerzy/miseczek
Dekorować:
Kleksem jogurty naturalnego gęstego, truskawkami, wiórkami czekolady gorzkiej, oraz układać makaron czekoladowy na wierzch by przystroił całość.
Podawać schłodzone
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz