Ciasto jogurtowe z odrobinką kakao i dużą ilością truskawek. Delkatne i wilgotne ciasto mocno truskawkowe. Bardzo proste w przygotowaniu :)
Składniki:
(na dużą blachę o wymiarach około 32 cm na 23 cm)
- 450 g mąki
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 250 g drobnego cukru
- 6 jajek
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 200 g roztopionego masła roślinnego
- 30 g cukru waniliowego
- 10 g kakao
- 1 kg truskawek
Przygotowanie:
1. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier,kakao.
2. W drugiej misce zmieszać jajka z jogurtem. Następnie gotową masę dodać do miski z mąką.
3. Do całości dodać roztopione masło oraz wanilię.
4. Dobrze wymieszać do otrzymania gładkiej masy- możesz użyć miksera.
5. Przelać do formy wyłożonej papierem do piecznia.
6. Na wierzchu układać truskawki w małych odstępach. Truskawki zakryją się ciastem w trakcie pieczenia.
Piec: 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec aż patyczek będzie suchy i nie będzie lepił się ciastem od 40 do 60 minut.
Uwaga:
1.Ciasto jest mocno truskawkowe i wilgotne, sprawdzając patyczkiem czy się upiekło wybieraj miejsca gdzie nie było truskawek;
Podawać po całkowitym ostudzeniu. Idealnie smakują z jogurtowymi lodami truskawkowymi i z dodatkiem świeżych truskawek oraz mięty.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz