Kontakt

czwartek, 28 maja 2015

Makowe Pappardelle z sosem czekoladowym z gorgonzolą i orzechami włoskimi


Makowe Pappardelle i wytrawny sos czekoladowy o konkretnym i aromatycznym smaku gorgonzoli i orzechów włoskich z nutką deserowej czekolady. Danie nie jest słodkie, nie jest deserem, a wytrawnym daniem, które rewelacyjnie smakuje z lampką wina.

Składniki:
(na 2 porcje)

Makaron:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50-80 g mąki żytniej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka maku czarnego
  • plus mąka żytnia po podsypania ciasta na blacie/ stolnicy oraz wałka przy wałkowaniu
Sos:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 30-40 g sera typu Gorgonzola rozkruszonego plus około 10 g pokruszonego/rozdrobnionego sera do ułożenia na wierzchu- opcjonalnie inny ser z niebieską pleśnią
  • garść posiekanych grupo orzechów włoskich
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej, marki Goplana
Przygotowanie:

Makaron:

1. Blat oprószyć mąką.
2. Przesiać mąki ze szczyptą soli, formując kopiec  z wgłębieniem  na środku, do którego należy dodać jajka  i oliwę z oliwek oraz mak.
3. Widelcem lub dłonią stopniowo wyrabiać ciasto,aż do połączenia się składników. Energicznie wyrabiać przez około 10-15 minut
4. Rozwałkować na cienko, około 0,5 milimetra. Kroić w grube, długie wstążki. U mnie wymiar jednej wstążki to około 2 na 10 cm
5. Odstawić na około 25 minut by makaron troszkę podsechł.
6. Makaron można ususzyć i spożyć innego dnia

Gotować: 

  • świeży makaron: 2-5 minut w zależności od grubości
  • suszony makaron: 10-12 minut
Makaron odcedzić i ciepły układać na talerzach.


Sos:

1. Śmietankę podgrzać na małym ogniu
2. Dodać dwie kosteczki czekolady gorzkiej, mieszać delikatnie aż do momentu gdy czekolada się rozpuści.
3. Dodać ser gorgonzola, podzielony na mniejsze fragmenty, ciągle mieszając aż do momentu gdy ser połączy się z sosem.
4.  Na makaron nakładać sos, posypać kawałkami gorgonzoli i posiekanymi orzechami włoskimi.
Można polać odrobinką śmietanki.

Podawać na ciepło od razu po przyrządzeniu, nie odgrzewać sosu.


Smacznego :)




Zobacz także:




                                   Różowy makaron z buraczkowym pesto i orzechami włoskimi


Farfalle z kurczakiem, bakłażanem i pieczarkami



Przepis bierze udział w akcji:


Z czekoladową nutą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz