Składniki:
- 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g miękkiego masła
- 180 g cukru pudru (1,5 szklanki)
- 50 g szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki zmielonej kawy
Dekoracja:
- biały lukier
- sos czekoladowo-kawowy: Zmieszać ze sobą dokładnie następujące składniki:
- 3 kosteczki deserowej czekolady- rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- łyżka wódki
- pól łyżeczki kawy
Aplikować za pomocą pędzelka z płaskim włosiem na polukrowane ciasteczka
Potrzebne będą:
- 2 duże miski
- wałek
- foremki do wykrawania o kształcie jajeczka, bądź szklanka
- papier do pieczenia
- płaski pędzelek
-
Przygotowanie:
1. W pierwszej misce połączyć ze sobą mąkę, sól, sodę oczyszczoną,
2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier.
3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła
4. Dodać jajko oraz cukier waniliowy z kawą
5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto
6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut
7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2-3 mm.
8. Wykrawać ciasteczka foremką o kształcie jajeczka, bądź szklanka
9. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec: 6-9 minut w temperaturze 190 stopni
Dekorować ciasteczka po ich ostudzeniu.
Nakładać ciepły lukier na ciasteczka następnie, gdy wyschnie dekorować za pomocą polewy czekoladowo-kawowej i za pomocą pędzelka- pryskać polewę pędzelkiem- bądź ostrożny/a, by nie ubrudzić ścian :P
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz