Składniki:
- 2 jajka
- 175 g cukru pudru
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 200 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników (opcjonalnie można stworzyć mieszankę z : cynamonu, imbiru, kardamonu)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 starte marchewki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dekoracja:
- 450 g serka śmietankowego typu Almette
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 40 orzechów nerkowca
Przygotowanie:
1. Połączyć jajka, cukier, olej. Ubijać za pomocą miksera, aż masa będzie gładka oraz puszysta.
2. Dosypać mąkę oraz proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, przecier marchewkowy oraz ekstrakt z wanilii i mieszać aż wszystkie składniki się połącza.
3. Nałożyć ciasto do foremek wyłożonych papilotkami.
Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Dekoracja:
1. Almette połączyć z cukrem pudrem
2. Orzechy nerkowca uprażyć na patelni
3. Na ostudzone babeczki nakładać krem a następnie dekorować orzechami .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz