Kontakt

środa, 25 marca 2015

Babeczki marchewkowe




Składniki:

  • 2 jajka
  • 175 g cukru pudru
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (opcjonalnie można stworzyć mieszankę z : cynamonu, imbiru, kardamonu)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 starte marchewki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dekoracja:
  • 450 g serka śmietankowego typu Almette 
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 40 orzechów nerkowca


Przygotowanie:

1. Połączyć jajka, cukier, olej. Ubijać za pomocą miksera, aż masa będzie gładka oraz puszysta.
2. Dosypać mąkę oraz proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, przecier marchewkowy oraz ekstrakt z wanilii i mieszać aż wszystkie składniki się połącza.
3. Nałożyć ciasto do foremek wyłożonych papilotkami.


Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni


Dekoracja:

1. Almette połączyć z cukrem pudrem
2. Orzechy nerkowca uprażyć na patelni
3. Na ostudzone babeczki nakładać krem a następnie dekorować orzechami .

Smacznego :)







Wielkanocne Smaki - edycja VBabki Wielkanocne 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz