Często zdarza się, że dwie osoby mają zupełnie różne upodobania odnośnie jedzenia. Ten smakołyk jest połączeniem łagodnej i ostrej odsłony wytrawnego przedstawienia ciasta francuskiego. Dla każdego coś dobrego:) Zapiekanka prawie nie ma przypraw, ponieważ same składniki są mocno aromatyczne i oddają charakter potrawy.
Składniki:
(na 2 porcje)
- ciasto francuskie
- farsz do ostrej części
- boczek: 3 plasterki: zrobić z nich bekon- podsmażyć na patelni aż się zarumieni
- czerwona słodka papryka: 1/4 pokrojona w kosteczkę
- papryczka chili: mała skrojona w paseczki/bądź szczypta chili w proszku
- odrobina żółtego startego sera
- papryczki Jalapeno pokrojone w plasterki
- farsz do łagodnej części:
- czarne oliwki, kilka sztuk
- czerwona słodka papryka: 1/4 pokrojona w kosteczkę
- biały chudy twaróg
- odrobina żółtego startego sera
1. Rozłożyć zimne ciasto francuskie, przekroić na 2 równe prostokąty i na środku każdego prostokąta wykrawać foremką w kształcie serca rząd serc.
2. Strona łagodna:
Posypać startym serem część na dole serc, następnie nałożyć pozostałe składniki
Nałożyć starty ser na części na górze serc. Następnie dodać pozostałe składniki.
Piec: wedle zaleceń na opakowaniu, średnio: 10-25 min w 180-230 stopni
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz