Składniki:
Składniki:
(średnica około 30 cm lub 2 mało po około 15 cm)
ciasto:
- 300-320 g mąki
- 140 g otrębów owsianych
- 10 g drożdży świeżych
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 250 ml letniej wody
farsz:
- 6 garści świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- odrobina papryki chili
- 10 łyżek sera ricotta
sos:
- przecier pomidorowy łagodny
do dekoracji:
- ziarna słonecznika
- świeże liście bazylii
- drobno posiekana papryczka chili
- parmezan
Przygotowanie:
ciasto:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę,otręby, sól oraz cukier. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy ( bądź 2 po 15 centymetrów każdy). Nakładać sos.
farsz:
Szpinak umyć i położyć na patelni, dusić na odrobinie wody razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem, solą, pieprzem i pokrojoną na drobno papryczką chili.
Gdy szpinak zmięknie. Mieszamy go z ricotta (zostawiamy troszkę ricotty do przystrojenia). Szpinak formujemy w podłużne kulki coś na kształt jajka i kładziemy na sosie.
Piec: 15-25 minut w temperaturze: 200-230 stopni.
Po upieczeniu dekorować serkiem ricottą, świeżą chili, liśćmi świeżej bazylii, ziarnami słonecznika i parmezanem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz