Kontakt

czwartek, 26 lutego 2015

Pizza na cieście z otrębami owsianymi, Pizza ze szpinakiem, ricottą i słonecznikiem



Składniki:

Składniki:
(średnica około 30 cm lub 2 mało po około 15 cm)

ciasto:

  • 300-320 g mąki
  • 140 g otrębów owsianych
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 250 ml letniej wody 
farsz:
  • 6 garści świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina papryki chili 
  • 10 łyżek sera ricotta
sos:
  •  przecier pomidorowy łagodny

do dekoracji:
  • ziarna słonecznika
  • świeże liście bazylii
  • drobno posiekana papryczka chili
  • parmezan
Przygotowanie:

ciasto:

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę,otręby, sól oraz cukier. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy ( bądź 2 po 15 centymetrów każdy). Nakładać sos.

farsz:

Szpinak umyć i położyć na patelni, dusić na odrobinie wody razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem, solą, pieprzem i pokrojoną na drobno papryczką chili.
Gdy szpinak zmięknie. Mieszamy go z ricotta (zostawiamy troszkę ricotty do przystrojenia). Szpinak formujemy w podłużne kulki coś na kształt jajka i kładziemy na sosie.

Piec: 15-25 minut w temperaturze: 200-230 stopni.

Po upieczeniu dekorować serkiem ricottą, świeżą chili, liśćmi świeżej bazylii, ziarnami słonecznika i parmezanem.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz