Składniki:
(na około 20 pączków)
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki whisky
- 2 jajka
- 60 g roztopionego masła
- 60 g cukru
nadzienie:
- puszka kajmaku
dekoracja:
- odrobina kajmaku
- cukier waniliowy
- śmietana 36%
- świeże truskawki
Przygotowanie:
Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu aż rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces, wstawmy naczynie w którym jest rozczyn do świeżo zagotowanej wody.
Przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, dodać pozostałe składniki, Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie starając się nie dodawać mąki, Ciasto może odrobinę się lepić. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 2 godzin by ciasto urosło.
Rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 1,5 cm. Wykrawać kółka szklanką bądź okrągłą foremką. Odstawiamy w ciepłe miejsce by jeszcze urosły.
Smażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut po obu stronach. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz a w środku będą surowe.
Rozgrzej olej a następnie zmniejsz ogień i powoli piecz pączki. To wolna ale bardzo smaczna praca :)
Nadziewaj ochłodzone pączki kajmakiem, Nakładaj odrobiną kajmaku na wierzch, posyp odrobiną cukru waniliowego, połóż kleks śmietany 36 % i kawałki świeżej truskawki
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz