Składniki:
(1-2 małe porcje)
- 5 marchewek
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- kilka kropli soku z cytryny
- świeży rozmaryn do dekoracji
Przygotowanie:
Marchewkę umyć, pokroić w cienkie paseczki ( najlepiej użyć do tej czynności obieraczki do warzyw, paseczki wyjdą wtedy cieniutkie i równe, jest to ważne ze względów estetycznych- ale także podczas gotowania wszystkie będą gotowe w tym samym czasie).
W garnuszku nastawiamy wodę. I gotujemy marchewkę do miękkości, uważając by jej nie rozgotować. Ma być al dente- nie do końca ugotowana. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako dodatek do dania głównego.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz