Składniki:
(na 1-2 porcje)
- pierś z kurczaka- pojedyncza
- sos sojowy 1 łyżeczka
- miód 3 łyżeczki
- olej sezamowy 1 łyżeczka
- pieprz i sól do smaku
- papryczka chilli
- sezam do obtoczenia plus 2 małe garstki sezamu do posypania całości-dekoracja
- świeży szpinak- 1 -2 garście
- czerwona słodka papryka- pół
- kiełki brokuła- 2 małe garstki
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój na duże kawałki. Włóż do miski. Polej kurczaka sosem sojowym, dodaj miód, pieprz i sól, papryczkę chilli. Dokładnie wymieszaj kurczaka i pozostaw w marynacie przez 10-20 min.
Po tym czasie posyp kurczaka obficie sezamem po obu stronach.
Na patelnie ( my wybraliśmy patelnię grillową) polej odrobinę oleju sezamowego. Smaż kurczaka na małym ogniu aż się zarumieni z zewnątrz a wewnątrz będzie biały, ale nadal soczysty.
Wykładamy kurczaka na talerz przystrojony świeżymi liśćmi szpinaku, skraplamy szpinak kilkoma kroplami oleju sezamowego, Dodajemy paprykę pokrojona w cienkie paseczki lub kosteczkę. Na wierzch układamy kurczaka. Całość posypujemy ziarenkami sezamu i kiełkami brokuła.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz