Kontakt

poniedziałek, 9 lutego 2015

Gorąca czekolada z lodami waniliowymi i bazylią


Składniki:

  • pół tabliczki czekolady
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • gałka lodów waniliowych
  • 5 listków świeżej bazylii
  • szczypta kurkumy
  • szczypta tandoori
  • szczypta pieprzu cayenne


Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w mleku, dodać śmietanę. A następnie połowę ilości każdej z przypraw, połowę zostawiając. Trzymamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy czekolada jest na tyle gęsta, przelewamy ją do filiżanki bądź kamionki. Formujemy gałkę lodów i wkładamy do gorącej czekolady, posypujemy resztką przypraw i świeżą bazylią. Połączenie bazylii z lodami nada świeży i aromatyczny posmak czekolady.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz