Składniki:
(na około 4 porcje)
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1/2 litra mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 g cukru
do dekoracji:
- 2 garście mrożonych wiśni
- 1 łyżeczka cukru
- kilka kropel soku z cytryny
- garstka płatków migdałów
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w gotującym się mleku, mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Jajka, żółtka oraz cukier ucieramy. Gdy mleko czekoladowe ostygnie wlewamy je do masy jajecznej. Masę przekładamy do foremek sufletowych.
Piec: około 1 godzinę w temperaturze 120 stopni.Po ostudzeniu wkładamy na około 2 godziny do lodówki.
Wiśnie mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy aż wiśnie się rozmrożą.
Na flany wykładamy wiśnie i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz