Składniki:
(na 4 porcje)
- 4 bułki hamburgerowe
- sałata lodowa
- prażona cebula
- 500 g mięsa wołowego-mielonego
- pół cebuli
- posiekana natka pietruszki
- 8 plastrów boczku
- ser żółty 4 plastry każdy po około 4-5 mm
sos:
- śmietana 36%
- musztarda dijon
- 2-3 łyżeczki
panierka:
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ser włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
Przygotować sos: 50 ml śmietany połączyć z 2-3 łyżeczkami musztardy.
Boczek podsmażyć na małym ogniu
Mięso mielone ugnieść z cebulą pokrojoną w niewielkie paseczki i z posiekaną natką pietruszki. Usmażyć na patelni grillowej, bądź normalnej- używamy niewielkiej ilości oleju.
Ser wyjąć z zamrażalnika, obtoczyć w jajku i bułce po 2 razy, smażyć na tłuszczu z obu stron aż ser się roztopi.
Bułki kroimy, obie połówki delikatnie podgrzewamy na patelni, tylko po stronie miąższu. Od spodu układamy ser panierowany, 2 plastry boczku, hamburger, sałata lodowa, prażona cebula, wierzchnią bułkę smarujemy sosem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz