Czekają na nas dzisiaj dopiero co wyjęte z pieca, jeszcze gorące-Crumble, czyli kruszonka z jabłkami, bądź bardziej dosłownie owoce pod kruszonkową kołderką. Owoce: ponieważ jabłka można zastąpić dowolnymi owocami na przykład: gruszkami, czy śliwkami. Crumble to idealne rozwiązanie na deser dla osób uwielbiających owoce a przede wszystkim jabłka, a co za tym idzie szarlotki. A także dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni podczas przygotowania posiłków. Crumble są szybkie w przygotowaniu, mało skomplikowane, tanie i do tego zawsze się udają. Idealnie pasują podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych, czy wszelkiego rodzaju sosami owocowymi, cukrem pudrem i listami mięty. Dodatki są dowolne. My wybraliśmy wersję podstawową z cukrem pudrem i listkami mięty :)
Zapraszamy na szybciutki przepis :
Składniki:
( na 2 porcje)
crumble-kruszonka:
- 100 mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła 82%
- pół łyżeczki cukru waniliowego
nadzienie:
- 4 jabłka
- pół łyżeczki cynamonu
dekoracja:
- cukier puder
- listki mięty
Przygotowanie:
Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki.
Jabłka umyć, obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na patelni dusić jabłka z cynamonem na odrobinie wody aż zmiękną.
Przełożyć jabłka do kokilek, na jabłka nakładać kruszonkę aż po brzegi.
Piec: Aż kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min. w temperaturze 180-200 stopni
Gdy crumble odrobinę ostygnie możemy posypać ją cukrem pudrem i przyozdobić świeżymi listkami mięty.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz