ciasto
( pizza na około: 30 cm, na 8 trójkątów pizzy)
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 125 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko
farsz:
- ananas z puszki pokrojony w kostkę (opcjonalnie świeży)
- szynka pokrojona w plastry
- 150 g startego sera żółtego
- parmezan do posypania po delikatnym ostudzeniu
- opcjonalnie zioła i przyprawy do smaku
sos:
- przecier pomidorowy bądź ketchup łagodny
Przygotowanie:
Do letniego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy dokładnie aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdżami, oliwę z oliwek i jajko. Wyrabiamy ciasto, podsypując mąką by się nie kleiło. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30-45 min pod przykryciem. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą, bądź ściereczką.Przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć na nią papier do pieczenia (opcjonalnie posypać blachę bułką tartą, by ciasto nie przywarło do dna). Po wyrośnięciu ciasta formować okrąg o średnicy około 30 cm, nałożyć sos i podane składniki.
Piec: 15-25 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz