Mintaj jest rybą słodkowodną z zimnych wód mórz Pacyfiku, od Japonii, wody Kalifornii po cieśninę Beringa. Największe okazy dorastają nawet do 80 cm długości.
Dziś przedstawiamy tą smaczną rybkę w wydaniu specjalnym pod migdałową kołderką na poduszce z chleba typu włoskiego. Zapraszamy:
Składniki:
- filet z mintaja
- roztrzepane duże jajko (bądź 2 małe)
- pieprz i sól do smaku
- świeży koperek
- mąka
- bułka tarta
- migdały w płatkach
- por
- plaster cytryny
- chleb typu włoskiego
- świeża bazylia do przystrojenia
Przygotowanie:
Roztrzepać jajko z solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Filet obtoczyć w jajku, a następnie położyć na nim plastry pora, kolejny raz obtoczyć w jajku i na koniec posypać bułką tartą z obu stron. Obtoczyć raz jeszcze w jajku, posypać delikatnie mąką, a następnie płatkami migdałów. Układać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut.
Podajemy na grzance z chleba typu włoskiego bądź z ciabattą z dodatkiem cytryny oraz świeżych liści bazylii.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz