Wyszukaj

wtorek, 30 czerwca 2015

Biszkopt z truskawkami/ Strawberry Sponge Cake








Kuchnie Świata: Japonia

Uwielbiany nie tylko przez Japończyków Strawberry Sponge Cake. Jest tortem biszkoptowym z kremem z bitej śmietany i dużą ilością świeżych, pysznych truskawek.

Ciasto:
(na torownicę o średnicy około 22-24 cm)
  • 2 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 70 g cukru
Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmieany 36% -ubitej na sztywno polecam firmę Piątnica- śmietana w kubeczku z tej firmy jest przeważnie już bardzo gęsta i nie trzeba jej wtedy ubijać
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • około 1kg truskawek- pokrojonych w plasterki- moje po około 1-2 mm grubości- jesli zrobicie cieńsze plasterki potrzebne będzie mniej truskawek

Przygotowanie:

Ciasto:

Kliknij w baner/zdjęcie po przepis:



Przestudzony biszkopt przepołowić na 2 równe okrągłe części; będzie to: góra oraz spód naszego tortu


Krem:

1. Ubić śmietanę
2. Połączyć śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem puderem na gładką masę
3. Układać krem na podzielonym na pół biszkopcie.
4. Na krem układać plasterki truskawek
5. Położyć drugą część biszkoptu.
6. Wierzch i boki posmarować kremem
7. Na boki i wierzch układać truskawki w plasterkach.

Schłodzić w lodówceod  około 20 minut do 1 godziny.

Smacznego :)









Zobacz także:



Bułki słodkie z truskawkami                Sernik truskawkowy bez pieczenia



poniedziałek, 29 czerwca 2015

Biszkopt I






Przepis na biszkopt, który mi się udaje zawsze :) Często w różnych proporcjach jest bazą pod ciasta i torty :)

Składniki:
(na torownicę o średnicy około 22-24 cm)
Ciasto:
  • 2 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 70 g cukru

Dodatkowo potrzebne będą:
  • papier do pieczenia bądź masło/margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania tortownicy
  • mikser,
  • miski o wysokich ściankach
Ciekawostki jak upiec idealny biszkopt:

1. Białka należy ubijać w idealnie suchej misce, gdy w misce znajdzie się nawet odrobina wody, białko ciężej się ubija, może nawet nie ubić się na sztywno
2. Żeby biszkopt wyszedł płaski od góry a nie okrągły i nierówno wyrośniety-należy szpatułką lub łyżką rozprowadzać go rownomiernie przed upieczeniem, spychając ciasto ze środka ku brzegom, ciasta mają tendencję do wyrastania do góry po środku w ten sposób biszkopt będzie płaski i nie będzie trzeba wyrównywać góry przed robieniem tortu :). Należy jednak uważać by nie przesadzić w drugą stronę, ciasto ma być rozprowadzone równomiernie- nie róbmy więc dołka na środku ciasta :D
3. By sprawdzić czy biszkop się upiekł, należy wykałaczkę bądź zapałkę wbić w placek, jesli te są suche nasze ciasto jest gotowe, jesli jest mokry- ciasto potrzebuje jeszcze kilka/kilkanaście minut.
4. Biszkopt będzie bardziej puszysty jeśli zamiast ubijać całe jajka razem, ubijemy osobno białka a następnie powoli dodamy żółtka.
5.Pamiętaj by ubijając białka, bardzo wolno dodawać cukier.
6. Jeśli chcesz by biszkopt był wyższy/miał podwójną porcję- musisz podwoić składniki



Przygotowanie:

1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia
2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę, pod koniec dodać sok z cytryny oraz cukier puder- dodawać go należy po łyżce cały czas miksując.
3. Dodać po jednym żółtku nadal miksując.
4. Na koniec gdy masa będzie jednolita dodać mąki; miksować aż do całkowitego połączenia się składników.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, bądź posmarowanej masłem i bułką artą

Piec: 25-45 minut w temperaturze 180 stopni

Smacznego :)





niedziela, 28 czerwca 2015

Bułki słodkie z truskawkami bez drożdży



Chciałam upiec bułeczki z truskawkami ale nie miałam drożdży w domu, więc przy niedzieli musiałam sobie poradzić bez nich i tak powstały te pyszności :D. Smakują rewelacyjnie posypane cukrem pudrem, polane lukrem, bądź z dodatkiem bitej śmietany. Nie ma co czekać, ponieważ niedziela już się kończy ...Do dzieła :D

Składniki:
na około 8-10 szuk
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + dodakowa mąka do opruszenia blatu i posypania ciasta 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypa soli
  • 20-30 ml oleju
Nadzienie:
  • około 1 kg truskawek, około 3-4 truskawki pokrojone w kawałki do każdej bułki
  • do każdej bułeczki po małej szczypcie cukru
Dodakowo:

  • każdą bułkę posmarować przed pieczeniem po około1 łyżeczką letniego mleka

Przygotowanie:

1. Przesiać mąkę przez sito.
2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, szczypę soli, wanilię, jajko, olej, wymieszać.
3. Na koiec dodać ciepłe, ale nie gorące mleko. Nie dodawać mleka prosto z lodówki. Należy mleko delikanie podgrzać.
4. Wyrobić ciasto. zostawić pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie jesli będzie się kleiło, należy podsypać je mąką.
5. Ciasto uformować w wałek, nasępnie pociąć na paski-jak duże kopytka.
6. Każdy z fragmentów ciasta rozpłaszczyć na placuszek, po środku których należy ułożyć pokrojone truskawki i posypać je cukrem.
7. Nasępnie placuszek należy zakleić jak pierożka i formułować z niego bułeczkę podłużną bądź okrągłą.
8. Układać na blaszce posypanej bułką tartą bądź wyłoonej papierem do pieczenia
9. Przed pieczeniem polać bułeczki chłodnym mlekiem, po około 1 łyżeczce mleka na bułeczkę

Piec: 35-50 minut w temperaurze 180 stopni, aż bułeczki się przyrumienią

Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem

Smacznego :)








Domowe marcepanowe pralinki




Domowy marcepan jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, więc można go przygotować jako deser last minute do kawy, bądź jako przekąskę. Do dzieła :)

Składniki:

Masa Marcepanowa:

  • 150 g migdałów
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 3 kropelki olejku migdałowego

  • opcjonalnie kilka kropli whisky bądź rumu



Dekoracja:
  • kakao do obtoczenia
Przygotowanie:

1. Migdały moczyć przez 15 minut we wrzątku, zdejmować skórki, osuszyć ręcznikiem.
2. Migdały zemleć na piasek w blenderze, bądź młynku do kawy.
3. Migdały przekładać do miseczki dodać cukier puder, wodę i olejek, opcjonalnie alkohol
4. Masę mieszać, a potem zagniatać, aż stanie się plastyczna.
5. Formułować w małe kuleczki.
6. Schłodzić około 20-40 minut
7. Obtaczać w kakao przed podaniem

Smacznego :)







Zobacz także:




sobota, 27 czerwca 2015

Sorbet bananowo-truskawkowy




Składniki:
(na 5-6 porcji-gałek)
  • 400 g truskawek
  • 2 banany
Przygotowanie:

1. Banany obrać i pokroić na plasterki,
2. Banany oraz truskawki zamrozić na 1 do 4 godzin- w zalezności od stopnia chłodzenia lodówki. Upewnić się, że owoce nie są mocno zmrożone, by nasz blender się nie zepsuł. U mnie wystarczyło około 2 godziny.
2. Zamrożone owoce blendujemy na gładki mus
3. Nakładamy za pomocą łyżki do lodów. Bądź w razie potrzeby chłodzimy w zamrażalniku do uzyskania pożadanej gęstej konsystencji.

Na zdjęciu sorbet od razu po zmiksowaniu.

Smacznego :)





Zobacz także:




Domowa chałwa czekoladowa ze śliwką





Bardzo prosty i szybki deser, który jest idealny dla smakoszy chałwy. Domowa chałwa jest pyszna i nawet dla mnie stała się przysmakiem chociaż nigdy nie była moją ulubioną formą słodkości. Zrobienie jej zajmuje literalnie kilka minut i jest bardzo łatwa w przygotowaniu, Także do dzieła kochani :D

Składniki:
  • 15-20 g startej na wiórki gorzkiej czekolady- im więcej % kakao tym lepiej- u mnie 78%
  • 1 szklanka sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 3 suszone śliwki pokrojone w małe kawałeczki
Dodatkowo potrzebne będą:
  • folia spożywcza
  • mała keksówka bądź foremki ceramiczne/filiżanki- u mnie małe foremki cermiczne w kształcie prostokącików
  • młynek do kawy/bledner- ja użyłam elektrycznego młynka do kawy
Przygotowanie:

1. Zemleć sezam w blenderze bądź młynku do kawy. Od czasu do czasu otwierać młynek i zdejmować sezam ze ścianek
2. Dodać miód oraz wiórki czekolady oraz śliwkę
3. Zemleć całość aż do połączenia się mas i powstania gładkiej masy chałwowej. Zajmuje to zaledwie kilka minut.
4. Masę przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą.
5. Chłodzić w lodówce od 1 do 3-4 h w zależności od stopnia chłodzenia lodówki.
6. Schłodzoną pokroić na mniejsze fragmenty/kosteczki.

Smacznego :)









piątek, 26 czerwca 2015

Tarta marchewkowa na cieście żytnio-ryżowym



Składniki:
(na tortownicę o średnicy około 22-24 cm)

Ciasto:
  • 3/4 szklanki dobrej jakości mąki żytniej
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 20 ml oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kurkumy
Mus:
  • pół awokado, pokrojone na drobną kostkę
  • 1/3 małej papryki zielonej-pokrojonej w drobną kostkę i podduszonej do miękkościna małej ilości wody
  • 1 średniej wielkości pomidor- pokrojony na mniejsze cząstki
  • 10 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 cebulki dymki pokrojone w małe piórka
  • 5g startego bardzo drobno żółtego sera
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/3 małej papryczki chilli pokrojonej bardzo drobno
  • około 6 listków świeżej kolędry
  • około 7 listków świeżej bazylii- średniej wielkości
Farsz:
  • pokruszony ser feta 100 g
  • 3 duże ugotowane i podzielone na mniejsze części marchewki
  • po upieczeniu liście kolędry do dekoracji
Przygotowanie:

Ciasto:

1. Zmieszać wszystkie składniki.
2. Zagnieść ciasto
3. Wyłożyć ciasto na tortownicę
4. Ponakłówać ciasto obficie widelcem
5. Podpiec ciasto

Piec: 15-25 minut w temperaturze 180 stopni, w zalezności od różnego rodzaju piekarników

Mus:
1. Ubić białko na sztywno
2. Zblendować razem wszystkie składniki do otrzymania w miarę gładkiej masy.
3. Dodać delikatnie ubite białko
4. Przelać masę do tortownicy, na podpieczony spód
5. Nakładać marchewkę, ser feta oraz zioła


Piec: około 45-60 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół. A następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec tylko od spodu przez około 30-60 minut. Mus ma się ściąć na delikatną piankę. Zaś spód ma być delikatnie kruchawy lecz miękki- nie wilgotny. Ciasto z mąki żytniej trudniej się piecze niż to z mąki pszennej,dlatego podaje tak szeroki zakres pieczenia- należy obserwować jak takie ciasto upiecze się w waszym piekarniku.
 U mnie wyszło 60 minut na 180 stopni i 45 na 220 w piekarniku elektrycznym, zaś 45 minut na 180 oraz od 45 do 60 minut w piekarniku gazowym.

Podawać na ciepło

Smacznego :)






Zobacz także: