Kontakt

czwartek, 2 lipca 2015

Jagodzianki, jak z cukierni


Sezon na leśne jagody już od jakiegoś czasu, a ja zajadam się jagodziankami,które przypominają mi dzieciństwo. Są pyszne pełne jagód i mięciutkie nawet na następny dzień. Pamiętajmy jednak by szczelnie zawiązać je w siateczkę na noc by zachowały świezość :D 

ps. siateczkę w znaczeniu zrywkę, czy reklamówkę, bądź papierową torebeczkę- zostałam uświadomiona, że nie we wszystkich rejonach Polski siateczka oznacza małą reklamówkę, a siatkę z dziurkami, także sprostowuję :D 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki + mąka do opruszenia blatu i ciasta po wyrośnięciu
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka- podgrzanego, ciepłego, ale nie gorącego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki cukru +1 łyżka do rozczynu
Nadzienie: 
  • około 350-400 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki
Lukier:
  • 250 g cukru pudru - u mnie świeżomielony z białego cukru
  • 3-4 łyżki ciepłej wody

Przygotowanie:

Ciasto:

1. Przygotować rozczyn mieszając drożdze z łyżką cukru. Należy je dokładnie rozetrzeć. Roztarte drożdże z cukrem będą miały płynną konsystencję. Odstawić w ciepłe miejsce aż do momentu, gdy rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość. Ja by przyspieszyć proces wkładam kubeczek z drożdżami do garnuszka z ciepłą ugotowaną ale nie bardzo gorącą wodą. Zajmuje to około 10-15 minut.
2. Do misy przesiać przez sito 2 i 3/4 szklanki mąki, pozostałą część dodawać w razie potrzeby.
3. Dodać pozostałe składniki: sól, jajko, olej, cukier, podgrzane ciepłe mleko oraz rozczyn z drożdży i wymieszać ciasto. Ja użyłam do tego celu dwóch łyżek, można ciasto zagnieść rękoma.
4. Ciasto ma odchodzić od ręki, ale delikatnie może się kleić.
5. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką. U mnie zajęło to około 1,5 godziny by masa podwoiła swoją objętość. Misę trzymałam blisko kuchenki na której ciągle coś się gotowało, ważne by ciasto było w ciepłym miejscu.

6. Opruszyć ciasto mąką i formułować w wałki.



7. Kroić duże paski alla kopytka


8. Z kopytek robić placuszki.


9. Na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką


10. Skleić ciasto jak do pieroga.



11. Odwrócić i uformować podłużną bułeczkę



12. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypaną bułką tartą. Odstawić na około 20-30 minut przed włożeniem do piekarnika



Piec: 25-30 minut w temperaturze 180 stopni- W bardzo dobrze nagrzanym piekarniku

Ostudzone bułeczki polać lukrem i poczekać aż ostygnie. Można je jeść również na ciepło :D

Smacznego :)








Zobacz także:


Bułki truskawkowe bez drożdży             Ciasto jogurtowe z truskawkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz